Categories
Software

Впечатления от Google Chrome Review (Beta)

От няколко дни използвам това браузърче и реших да споделя мнението ми за него. (не си мислете че това ми е първия пост в блог-а. имах и други ама ги затрих)

Така. Започвам от инсталацията. За момента тя е с много малък размер, но при инсталиране се теглят файлове, т.е. трябва да имате интернет за да си инсталирате браузъра, което разбира се не е никакъв проблем, все пак за това се използва – връзка с интернет. Протича в общи линии бързо и което е най- интересното: не се инсталира в Program Files, както всички останали програми и приложения, а в Local-ните директории на потребителя (windows user).

Първо стартиране – много бързо. Наистина работи доста добре. Лек и много изчистена визия. Направи ми впечатление че на XP отгоре табовете и нещата са сини, докато на Vista само табовете са стилнати, другото е стандартно. Още – няма бордери, страниците които разглеждате ви се показват почти на целия екран. Имаше си име това нещо, но не се сещам в момента. Олекотен дизайн, който не се натрапва.

Ще разгледам отделните елементи и както ми дойде мисълта… Адрес бара- едно поле за всичко. Страхотен е. Преимущество пред конкурентите (Firefox, IE) е че ти дава предложения за това което искаш да намериш. Много умно нещо 🙂 История на сайтове, търсене… чудесно реализирано.

Друго което виждаме е началната страница- интересно копие на идеята от Opera, като тук обаче ви се показват най- посещаваните страници и отгоре вашите боокмаркове (отметки). В продължение на няколко дни устанивих и че е много удобен инструмент. Съществува линк за всички посещавани страници (история), бързо търсене и последно отворени отметки. Табовете – може да си поиграете с тях 😉 – местят се, може да извадите някой таб (отваря ви се в отделен прозорец). Бутончетата са красиви и като се огледате- точно 6-7 са. Но въпреки не е прост браузър.

Сега ще обърна внимание на първия от двата функционални бутона (представлява едно листче, а втория – гайчен ключ). В него имаме стандартните възможности – отвори в нов таб, прозорец, инкогнито (после ще кажа за този режим). Следва интересната опция за създаване на пряк път до страница, копиране, пейст… текст зуум, девелопер инструменти и…

  • започвам с инкогнито режима- супер полезен е, като в този режим браузъра не ви запазва сайтовете които са посетени, линкове, и всичко. Случвало ми се е да искам да си отворя порно страница, ама после ще ме фанат 🙂 Е сега ще си гледам на воля (хахаха).
  • създаването на пряк път до даден сайт- възможност за изкарване на екрана (работния плот) иконка, на която като кликнете ви се отваря сайта, но с още по опростен дизайн – всъщност няма нищо освен вашата страница. Това е перфектно за сайтове, които посещавате често.
  • текст зуум-а … ми, можеби слабо място, но хората са си написали – ТЕКСТ увеличаване. Това и прави, увеличава ви размера само на буквите. Докато Firefox, IE или Opera (разбира се последните версии) – самата страница се доближава. Вие преценете кое е по правилно.
  • Липсва Print Preview… сигурно в последствие ще го има 🙂
  • Developer инструментите са чудесни! Като FireBug-а работи JavaScript конзолата, таск мениджъра ви показва детайлна информация за паметта.
Във втория функционален бутон имаме опция за винаги да се показва лентата с отметките, история, тегления, импортване и опции.
  • историята е представена добре. Отваря се като таб (страничка). Нормалното съдържание- какво сте разглеждали, кога и възможност за търсене.
  • тегления – списък с изтеглените файлове, на коя дата и отново търсене. Тук ще спомена и лентата която ви се показва при теглене- много удобна и прилича на лентата от плъгина на Firefox – Download Status bar. Малко се почувствах объркан, след като пуснах файл да се тегли и минах на друг таб – там лентата се скрива (има я само на страницата от която теглите). Но после свикнах, пък и показва иконка на табчето, че се тегли нещо. Можеби е въпрос на време.
  • импортването – взима всички данни или от IE или от Firefox. Ок. Аз лично я използвах само за взимането на историята.
  • опциите. Не са много, но и няма какво толкова да има. В трите таба са разположени възможности за началната страница, при пускане, енджин на търсене, пазене на пароли и други.

Добавянето на отметки е много лесно – от звездичката. Само 1 клик и готово (първия път не знам защо, но малко ми стана странно). Може в различна директория и тн. Все още обаче има какво да се желае, като отметките са много важна част, а в момента няма наличните опции като обработка на списъка, експортиране и други (в Firefox е чудно).

И така. Горе долу разгледах елементите, а сега идва ред на по цялостното ми мнение. Ми какво да ви кажа – още един браузър за който ще са нужни хакове. А можеби не, защото до сега не съм видял страница, която да не изглежда както трябва. Поради професията ми, много обръщам внимание на тези неща – CSS, JavaScript, Flash изобщо състояние на всичко. А тук забележки няма (супееер). Даже и QuickTime-а се държа добре. Най- важното : работи невероятно бързо (сравнявам с Firefox). Не съм намерил още информация за CSS-а и какво подържа, но сигурно ще пуснат някъде. За финал- нищо не ми липсва в Google Chrome. Стана основен за компютърчето ми и като гледам, набира скорост и в класацията на браузърите. Препоръчвам го. Google знаят какво правят.ПС: исках да коментирам и друго… но ще бъде в последствие


Коментар 1: има лек проблем със сертификатите
Коментар 2: в тази версия липсва ауто комплийт. несъвместимост с Флаш, Куиктайм (не точно. работи, но с проблеми)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.